Als je in huis gaat schilderen, wil je natuurlijk verfschade aan je meubilair, vloer en andere kostbaarheden voorkomen. Je gaat namelijk slechts een gedeelte van je huis schilderen en daarbij mag het overige interieur geen schade oplopen. Om dit te voorkomen wordt er vaak gebruik gemaakt van afdekmateriaal. Dit materiaal gebruiken we op de vloer, omdat het simpelweg niet mogelijk is om de vloer te verwijderen. Een simpelere toelichting bestaat er niet, alleen zijn er verschillende manieren om dit te doen. In dit artikel zullen wij daarom de meest voorkomende afdekmaterialen behandelen: stucloper en plastic.
Het neerleggen een stucloper of plastic
Zoals in de inleiding al werd beschreven, is er een afdekmateriaal nodig die de vloer gaat beschermen. Hiervoor wordt vaak plastic of een stucloper gebruikt. Voor het gebruik van plastic moet je eerst alles uitvouwen en neerleggen voordat je kan beginnen. Ook dien je op voorhand het formaat van de ruimte te weten, omdat het materiaal hierop moet aansluiten.
Bij de stucloper werkt dit anders: deze rol je in een handomdraai uit in de woonkamer. Is het uitgerolde materiaal vervolgens teveel? Pak dan een stanleymes en snij de benodigde oppervlakte eraf. Voilá: het materiaal ligt in je woonkamer.
Voorkom verschuivingen tijdens het schilderen
Veiligheid staat bovenaan tijdens het schilderen. Je wilt namelijk letsel voorkomen en daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met jezelf, maar ook met je omgeving. Het gebruik van plastic is daarbij eigenlijk uitgesloten. Het materiaal is namelijk niet goed met de grond te bevestigen, waardoor er verschuivingen kunnen ontstaan tijdens het klussen. Een gevaar hierbij is dat er schuurvorming kan ontstaan in het plastic en er mogelijk verfvlekken op de vloer belanden.
Een stucloper daarentegen blijft stabiel en de zijkanten hiervan zijn gemakkelijk te bevestigen met verpakkingstape. Tijdens het klussen blijft de vloer een veilige ondergrond. Dit komt doordat het materiaal gemaakt is van sterk kraft karton en aan beide zijden voorzien is van een PE-coating.
Het opruimen van het afdekmateriaal
Is de klus geklaard? Mooi! Maar er rest nog één ding, namelijk: het opruimen. Dit is vaak het vervelendste aan het klussen, maar het is helaas een taak die volbracht moet worden. Het plastic kun je naderhand vaak direct weggooien, omdat het materiaal al veel schade heeft opgelopen. De stucloper daarentegen is uitermate geschikt voor hergebruik. Het materiaal kan namelijk zo weer worden opgerold en opgeborgen. Hierdoor kan het materiaal nog meerdere keren worden gebruikt voor andere klussen. Kortom: het is geen wegwerpproduct, maar een milieuvriendelijke en kostenefficiëntie aankoop.